Selecteer een pagina
Bodrum (Grieks: Halicarnassus) is een stad aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gökova. Het ligt tegenover het Griekse eiland Kos. De haven van Bodrum (liman = haven in het Turks) werd in de 11e eeuw voor Christus door de Grieken gekoloniseerd.

De satraap Maussollos maakte de stad, die toen nog Halicarnassus (Halikarnassos) heette, tot zijn hoofdstad. Na zijn overlijden, in 353 v.Chr., gaf zijn zuster en tevens weduwe Artemisia I opdracht tot de bouw van een monumentale graftombe; dit Mausoleum van Halicarnassus zou later gaan behoren tot de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid.

Alexander de Grote veroverde Bodrum in 334 v.Chr. op de Perzen onder Memnon van Rhodos. Toen Alexander samen met zijn bondgenote Ada na een vier maanden belegering erin slaagde om de muren te doorbreken, stak Memnon de stad in brand.

De geschiedschrijvers Dionysios en Herodotus werden geboren in Halicarnassus.

In 1402 gaf sultan Mehmet I in het kader van zijn akkoord met het Byzantijnse Rijk de toestemming aan de kruisridders (de Johannieters vanuit Rhodos) om te Bodrum de huidige Petrusburcht te bouwen, nadat Timoer Lenk hun kasteel te Izmir verwoest had. Toen sultan Süleyman I met oorlog dreigde, versterkten de Johannieters de Petrusburcht met puin van het Mausoleum van Halicarnassos.

Datum: 09-2011 Info: Bodrum – Turkije